Binaların depreme karşı zayıf düşmesinin ardında birçok farklı sebepler yatıyor. Deprem yönetmeliğine göre yapılmayan eski binalar başta gelirken, bakımsız binalarda ise depreme karşı zayıflama günden günde artıyor. Yağmur suyu, nemli toprak, binanın inşa edildiği zemindeki yeraltı suları ve banyoda oluşan buhar, binanın ömrünü kısaltıyor. İnşaat sırasında kullanılan metal ve demirler zamanla paslanıyor ve bu durum olası deprem anında büyük risk oluşturuyor. Evlerin yapısının daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olması için inşaatta kullanılan malzeme kadar doğru bakım yapmakta önemli hale geliyor.
SU YALITIMSIZ BİNALARDA PASLANMA MEYDANA GELİYOR
1999 depremi sonrasında yapılan araştırmalarda, birçok binanın korozyon yani paslanmadan dolayı yıkıldığını belirtiliyor : “Yapılar; yağmur ve kar gibi yağışlar, toprak tarafından emilen yağış, kullanma suları, yer altı suları, bina içinden gelen su buharının çatı-cephe gibi dış yüzeylerde yoğunlaşması ve banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı nedeniyle suya maruz kalıyor. Su yalıtımı yapılmamış binalarda zamanla paslanma meydana gelerek bina depreme karşı zayıf hale geliyor”.
SU YALITIMI BİNANINIZIN GÜÇLÜ KALMASINI SAĞLIYOR
Deprem sırasında meydana gelen çoğu yıkımın arkasında yetersiz su yalıtımı nedeniyle yapıda zamanla meydana gelen zayıflama ve korozyon olduğunu görüyoruz. “Herhangi bir yoldan binaya sızan suyun yol açtığı korozyonu önlemek ancak standartlara uygun, kaliteli malzeme ve doğru uygulama ile yapılan su yalıtımıyla ile mümkün oluyor. Biz Mapei olarak özellikle temel yalıtımının bu anlamda çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Etkin bir temel/perde su yalıtımı, yapının temel betonunu geçici ve sürekli su etkilerine karşı karşı koruyor. Bu da yapının uzun süreli taşıma kapasitesinin devamını sağlıyor”.
SU YALITIMININ FAYDALARI
Binaları korozyondan koruyor, depreme karşı güvenliği artırıyor: Yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona (paslanma) uğratarak yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor.
Yalıtımın en büyük yararı; depreme karşı koruma sağlaması: Su yalıtımının en büyük yararı, binaların taşıyıcı sistemini korozyona karşı koruması ve depreme karşı daha güvenli olmasını sağlaması.
Yalıtım, küf, rutubet ve sıva dökülmesini önlüyor: Su yalıtımı; yaşadığımız mekanlara suyun olumsuz etkilemesini engelleyerek konforlu yapıların elde edilmesini sağlıyor, rutubet, bakteri, küf vb. organizmaların oluşmasını önlüyor.